
Er is voorzichtig optimisme dat de ergste marktvolatiliteit inmiddels achter ons ligt. Toch onderstrepen recente bijeenkomsten in Azië opnieuw de forse impact die de Trump-tarieven hebben op de wereldhandel. De Chinese export is vrijwel tot stilstand gekomen, met als gevolg dat goederen zich opstapelen in de havens. Dit leidt nu al tot tekorten aan essentiële componenten voor productie elders in de wereld.
“Een toeleveringsketen van wereldwijd gesourcede onderdelen is uiteindelijk slechts zo sterk als de zwakste schakel,” schrijft Mark Dowding, Chief Investment Officer bij RBC BlueBay Asset Management, in zijn meest recente marktupdate.
Tegelijkertijd is het beleggerssentiment doorgeschoten naar extreem pessimistische niveaus. “De afbouw van schulden die de afgelopen maand heeft plaatsgevonden, zou moeten betekenen dat markten er nu fundamenteel beter voor staan dan enkele weken geleden, toen we nog wezen op de zelfgenoegzaamheid van beleggers,” aldus Dowding.
In dat licht verwacht hij eerder dat president Trump in de komende dagen gas terugneemt dan dat hij zijn harde lijn doortrekt. “Het lijkt waarschijnlijker dat zijn aanpak pragmatisch zal zijn, en niet dogmatisch,” stelt hij. Toch blijft het lastig om een uitgesproken positieve visie op Amerikaanse aandelen te ontwikkelen, zelfs als risicopremies in andere markten beginnen te normaliseren.
Wereldwijde beleggers keren zich volgens Dowding steeds meer af van de VS, nu het verhaal van Amerikaanse groeiexceptionalisme afbrokkelt. “Het TINA-principe (‘there is no alternative’), dat buitenlandse beleggers jarenlang rechtvaardiging bood om Amerikaanse aandelen tegen hoge waarderingen te blijven kopen, lijkt fundamenteel veranderd.”
Als de kapitaalinstroom naar de VS in de toekomst structureel afneemt, is het volgens hem “logisch om te denken” dat de periode van een sterke dollar achter ons ligt. “Het is zelfs denkbaar dat ondergewaardeerde valuta’s, zoals de Japanse yen, de komende weken en maanden een aanzienlijke rally doormaken.”
Dowding wijst erop dat voormalig president Biden zijn opvolger een economie naliet die groeide met 2,5 à 3 procent. Het zou een “monumentale en historische daad van zelfbeschadiging” zijn als de regering-Trump een recessie veroorzaakt die volledig aan haar eigen beleid te wijten is.
“Trump en zijn team kunnen zich niet permitteren dat het vertrouwen van de markten in het Amerikaanse beleidskader verloren gaat,” stelt Dowdingdan ook. “Financiële markten draaien op vertrouwen, en eenmaal verloren, is dat niet eenvoudig te herstellen. Zeker niet met een Federal Reserve die momenteel slecht gewapend lijkt om te hulp te schieten.”