
- Schroders heeft in samenwerking met het Global Labor Institute van Cornell University richtlijnen ontwikkeld voor de interactie met bedrijven op het gebied van klimaatbestendigheid en -adaptatie.
- Als gevolg van de klimaatverandering verwacht Schroders een grotere impact op het beleggingsrendement en uiteindelijk op het resultaat voor de klant, met name door meer inkomstenderving en een groter risico op ’stranded assets'.
- Schroders is al begonnen met het toepassen van de richtlijnen voor haar interactie met een aantal kledingmerken en is van plan om de toepassing ervan uit te breiden naar andere bedrijfssectoren, waaronder voeding en bouw, om de beleggingsprestaties en de veerkracht van de portefeuilles van klanten te ondersteunen.
De Britse vermogensbeheerder Schroders heeft in samenwerking met het Amerikaanse Global Labor Institute (GLI) van Cornell University nieuwe richtlijnen ontwikkeld voor de dialoog met bedrijven over klimaatbestendigheid.
Dit engagementkader benoemt de thema’s waarop Schroders en Cornell’s GLI van mening zijn dat beleggers op constructieve wijze de dialoog kunnen aangaan met kwetsbare bedrijven. Doel is om inzicht te krijgen in de risico’s waarmee deze ondernemingen te maken hebben en om hen aan te moedigen maatregelen te nemen om hun bestendigheid tegen de gevolgen van fysieke klimaatverandering te versterken.
Als gevolg van klimaatverandering verwacht Schroders een toenemende impact op beleggingsrendementen en uiteindelijk op klantresultaten, met name door oplopende omzetverliezen, stijgende operationele kosten en het risico op 'stranded assets'. Dit onderstreept het belang van de gepresenteerde richtlijnen.
Schroders past het nieuwe engagementkader al toe bij een aantal kledingmerken en wil dit uitbreiden naar andere bedrijfssectoren die te maken hebben met fysieke klimaatrisico’s, zoals de voedingsmiddelenindustrie en de bouwsector.
Eerder gezamenlijk onderzoek van Schroders en Cornell’s GLI laat zien dat grote kledingproducenten gemiddeld geconfronteerd kunnen worden met kosten tot 5% of meer van hun operationele winst als gevolg van extreme hitte en overstromingen. Deze risico’s hebben verstrekkende gevolgen voor de kledingindustrie, van gezondheidsproblemen bij werknemers tot productiestilstand en verstoringen in de infrastructuur zoals wegen, spoorwegen en havens.
Het raamwerk is ontwikkeld op basis van gesprekken met bedrijven en onderzoekers van de Cornell School of Industrial and Labor Relations. Het bevat aanbevelingen voor bedrijven in alle sectoren, zoals het uitvoeren van risicoanalyses en het opstellen van actieplannen. Daarnaast roept het bedrijven, vooral in de kledingindustrie, op om hun leveranciers financieel en organisatorisch te ondersteunen bij het doorvoeren van noodzakelijke aanpassingen. Klimaatrisico’s zijn immers wijdverspreid in productielocaties.
Eerdere analyses van Cornell ILR en Schroders wijzen uit dat vier kernlanden voor kledingproductie gezamenlijk $65 miljard aan exportinkomsten kunnen verliezen tussen nu en 2030 door extreme weersomstandigheden. Toch ontbreekt klimaatadaptatie vaak in het beleid van de sector, mede doordat de nadruk ligt op mitigatie (beperking van CO2-uitstoot). Door de flexibele aard van kledingketens kiezen merken bovendien vaak voor verplaatsing van productie in plaats van het versterken van veerkracht op bestaande locaties. Volgens de onderzoekers kan een grotere focus op veerkracht bedrijven juist beter voorbereiden op klimaatgerelateerde disrupties.
Katie Frame, Active Ownership Manager bij Schroders:
"Extreem weer als gevolg van klimaatverandering vormt een financieel materieel risico voor veel merken en sectoren. Wij verwachten hierdoor een toenemende impact op beleggingsrendementen en klantresultaten, met name door omzetverliezen en het risico op 'stranded assets'. Ondanks veranderende wet- en regelgeving wereldwijd, zouden deze risico’s bedrijven moeten aansporen tot het bouwen van adaptieve, veerkrachtige en duurzame toeleveringsketens op lange termijn."
Jason Judd, Executive Director van het Global Labor Institute van Cornell University:
"Extreem weer en fysieke klimaatrisico’s vormen ernstige gezondheidsrisico’s voor arbeiders in de kledingproductiesector, wat uiteindelijk ook materiële risico’s met zich meebrengt voor merken. Investeringen in klimaatadaptatie die zowel werknemers als toeleveringsketens beschermen, zijn dringend nodig en moeten hand in hand gaan met sociale vangnetten. Dat is cruciaal voor een toekomstbestendige mode-industrie, zeker gezien het feit dat veel productie plaatsvindt in de meest klimaatkwetsbare landen ter wereld."