Dit artikel wordt u aangeboden door Triodos Investment Management.

Nature-based Solutions in financiële sector helpen ecosystemen herstellen

In een wereld die worstelt met de dubbele crisis van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies, is investeren in Nature-based Solutions (NbS) een veelbelovend hulpmiddel om deze uitdagingen te lijf te gaan. In een recente podcast delen NbS-experts David Diallo, oprichter van de Berlijnse startup Goodcarbon, en Mareike Hussels, Investment Manager bij Triodos Investment Management, hun inzichten hierover.

Wat zijn Nature-based Solutions?

Nature-based Solutions verwijzen naar duurzame initiatieven die natuurlijke ecosystemen herstellen en beschermen, wat voordelen oplevert voor milieu, maatschappij en economie. Zoals David Diallo uitlegt: "NbS zijn een mechanisme dat ons helpt financiële middelen ter beschikking te stellen aan gemeenschappen die in bedreigde ecosystemen leven." Het voorbeeldproject van Goodcarbon in Gujarat (India) maakt duidelijk hoe dit werkt. De ambitie van het project is om 1.200 kilometer aangetaste kustlijn en mangroves te herstellen, waardoor de biodiversiteit toeneemt, koolstof wordt opgeslagen en de levenskwaliteit van de lokale bevolking verbetert.

Met dit soort projecten worden vaak meerdere samenhangende problemen aangepakt. Het herstel van mangroves zorgt bijvoorbeeld naast koolstofopslag ook voor vermindering van kusterosie, beschermt tegen overstromingen en creëert vruchtbare landbouwgrond - een levensader voor lokale gemeenschappen. "Door de natuur te herstellen slaan we veel koolstof op, verbeteren we de biodiversiteit en genereren we bovendien inkomsten," aldus Diallo.

De business case voor NbS

De business case voor NbS is zowel overtuigend als complex. In de kern combineren NbS ecologische en sociale doelen met economische prikkels, waardoor een win-win situatie ontstaat voor natuur en investeerders. Goodcarbon gaat bijvoorbeeld partnerschappen aan tussen particuliere bedrijven en ecosysteemherstelprojecten. Deze partnerschappen stellen bedrijven in staat om hun netto-nul verplichtingen na te komen door de koolstofkredieten aan te kopen die uit deze projecten worden gegenereerd.

Diallo legt uit dat bedrijven steeds meer onder druk staan om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Hoewel veel bedrijven al stappen hebben gezet om de uitstoot binnen hun waardeketen te verminderen, blijft enige uitstoot onvermijdelijk. Dat is waar koolstofkredieten om de hoek komen kijken, die bedrijven in staat stellen om deze resterende emissies te compenseren. "De eenheid die in deze context wordt verhandeld is een koolstofkrediet. NbS leggen koolstof vast, waardoor een uitwisseling ontstaat tussen het herstelproject en het bedrijf," legt Diallo uit.

Dit te gelde maken van ecosysteemdiensten leidt geregeld tot discussie. Critici vragen zich af of het beprijzen van natuurlijke hulpbronnen niet het risico met zich meebrengt dat ze worden vercommercialiseerd. Diallo erkent deze zorgen, maar stelt dat NbS, mits verantwoord geïmplementeerd, een manier zijn om privékapitaal in te zetten voor natuurbehoud. "We maken de ecosysteemprestaties van de natuur te gelde", zegt hij, "maar niet met het doel om ermee te speculeren. Wij richten ons op CO2-reductie, herstel van ecosystemen en het versterken van lokale gemeenschappen."

Mareike Hussels vult hem aan en gaat verder in op de bredere impact van investeren in NbS: "Je investeert in de natuur en de natuur levert ons daarvoor een reeks ecosysteemdiensten, waaronder koolstofopslag, biodiversiteit en een vruchtbare bodem die lokale gemeenschappen ondersteunt." Deze holistische benadering onderscheidt NbS van andere marktgerichte natuurbescherming inspanningen.

Waarom zijn NbS een belangrijk beleggingsthema?

De groeiende aandacht voor NbS hangt samen met de dringende noodzaak om de klimaatcrisis aan te pakken, de biodiversiteit te herstellen en duurzame ontwikkeling te ondersteunen. Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) heeft NbS aangewezen als een van de meest veelbelovende strategieën om klimaatverandering tegen te gaan en tegelijkertijd ecosystemen en lokale gemeenschappen te versterken.

Betrokkenheid van investeerders is essentieel voor het opschalen van NbS. Hussels merkt op dat overheidsfinanciering alleen de financieringskloof voor wereldwijde natuurbeschermingsbehoeften niet kan overbruggen. Al brengen projecten in een vroeg stadium vaak hoge risico's met zich mee. Denk aan onzekerheid over regelgeving, onvolwassen koolstofmarkten en uitdagingen bij het kwantificeren van ecosysteemdiensten.

Voor investeerders is de potentiële winst echter net zo groot. "Landwaardevermeerdering, koolstofkredieten en economische activiteiten zoals land- en bosbouw zijn daarin belangrijke factoren", aldus Hussels. "En dan is er ook nog de regelgeving, vooral in Europa, die bedrijven aanmoedigt meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op het milieu."

Naast financieel rendement bieden NbS-investeringen bedrijven ook voordelen op het gebied van reputatie. Door projecten met een drievoudige impact – op klimaat, biodiversiteit en maatschappij – te ondersteunen, kunnen bedrijven zichzelf positioneren als koploper op het gebied van duurzaamheid. Deze integratie van ESG-doelstellingen (milieu, sociaal en goed bestuur) wordt steeds belangrijker om investeerders aan te trekken en aan de verwachtingen van consumenten te voldoen.

Uitdagingen en risico's

Ondanks het grote potentieel komen er bij het opschalen van NbS uitdagingen kijken. Een van de problemen is de scepsis rond koolstofmarkten, die nog wordt versterkt door de schandalen met koolstofkredieten in het verleden. "De scepsis komt voort uit marktpartijen die financieel gewin belangrijker vonden dan impact en goedkope kredieten hebben gecreëerd op basis van zwakke methodologieën", erkent Diallo. Om dit tegen te gaan streeft Goodcarbon naar nieuwe kwaliteitsnormen die drievoudige impact vooropstellen.

Hussels benadrukt ook de noodzaak om financieringsstructuren af te stemmen op de lokale context. "We moeten ons afvragen: wat heeft dit project nodig om te slagen?", zegt ze. De complexiteit van het opzetten van projecten die meerdere ecosysteemdiensten leveren en tegelijkertijd de eigen inbreng van de lokale gemeenschap waarborgen, maakt de uitdaging groter, maar is cruciaal voor het succes op de lange termijn.

Kansen en vooruitzichten

Ondanks deze uitdagingen zijn de vooruitzichten voor de NbS-sector positief. Hussels wijst op de vooruitgang in technologie, zoals satellietmonitoring en kunstmatige intelligentie, die het makkelijker maakt om ecosysteemdiensten zoals koolstofopslag en biodiversiteitsverbetering te meten. Ze ziet een toekomst voor zich waarin lokale gemeenschappen echt eigenaar worden van deze projecten en er zo meer profijt van hebben.

Diallo sluit zich hierbij aan en benadrukt dat samenwerking de sleutel tot succes is. "NbS vereisen een radicale, sector- en regio-overstijgende manier van samenwerken om impact op lange termijn te hebben," zegt hij.

In de toekomst zouden NbS een nieuwe definitie kunnen geven aan duurzaam beleggen door een aantrekkelijke combinatie van natuurbeheer en financieel rendement te bieden. Hussels: "Dankzij de vooruitgang in e-DNA, satelliettechnologie en kunstmatige intelligentie gaan we in toenemende mate het volledige scala aan ecosysteemdiensten meten die een stuk land levert. Deze verschuiving zal NbS schaalbaarder en kostenefficiënter maken."

Een gezamenlijke visie voor de toekomst

Om het volledige potentieel van NbS te gebruiken, zijn robuust bestuur, transparante normen en innovatieve partnerschappen van groot belang. Als aan die voorwaarden wordt voldaan, kan de natuur echt als stakeholder in het financiële systeem worden geïntegreerd - iets wat voorheen ondenkbaar was.

Door technologie, ondersteuning van lokale gemeenschappen en een gezamenlijke aanpak te combineren, bieden NbS een unieke kans om het tij van natuurverlies te keren en tegelijkertijd klimaatdoelstellingen te realiseren. Zoals Diallo concludeert: "Het is een gezamenlijke inspanning. Voor echt leiderschap ten bate van de natuur is meer samenwerking een belangrijke voorwaarde."

Lees ook: